Euro naar Engelse pond

Zet de Euro om naar Engelse ponden met deze handige calculator voor de wisselkoers van Engelse Pond (GBP). Als u op reis gaat naar Groot-Brittannie is het vaak handig om vooraf te weten wat het huidige wisselkoers van de Engelse pond is. Je kunt britse ponden alvast inkopen bij de grotere wisselkantoren zoals GWK Travelex of gewoon bij een bank.

De Britse Pond staat momenteel erg sterk, dus er is daarom ook veel handel in het staatsobligaties van Engeland omdat de waarde altijd zeer stabiel is en er vaak veel geld mee te verdienen is.

Omrekening pond euro

Bron: nl.exchange-rates.org

 

De Britse Pond wordt in het Verenigd Koningrijk de Pound Sterling genoemd. Met deze munt kan men in heel Groot-Brittanië betalen. Deze valuta wordt ook wel aangeduid als GBP ofwel Great Brittain Pound. 1 Britse pond is 100 pence. Wat de Euro centen voor ons zijn, is de pence voor de Britten.

Een beetje geschiedenis van de Britse pond

In 1971 is de Britse pond overgegaan op het decimale stelsel, dus werd vanaf toen de engelse pond simpelweg verdeeld in 100 pence (enkelvoud penny). Daarvoor was de britse pond onderverdeeld in 20 shillings en een shilling op zijn beurt in 12 pence. Een pond bestond toen dus uit 240 pence. Maar in de praktijk werden prijzen uitgedrukt in ponden, shillings en pence.
Complicerende factor daarbij was dat de afkortingen voor deze munten ook nog afweken van de gebruikte benamingen. Een pond werd afgekort met L voor Librae, de shilling werd weegegeven met een s, die evenwel afkomstig was van het Latijnse woord solidus. De penny werd afgekort met d en deze afkorting was op zijn beurt afkomstig van het Latijnse woord denarius.

Voor toeristen was dit al een behoorlijke rekensom, je moest de koers van het pond kennen en de manier waarop de munt verdeeld werd. En dat in een tijd dat lang niet iedereen een zakjapanner op zak had. Maar het kon nog veel moeilijker. Lees verder op Omrekening euro - pond

Hans Jaarsma Woensdag 25 Juni 2014 - 11:54 am | | koers