Van pond naar euro

Heeft u nog ergens Engelse Ponden in een laatje liggen? Met deze handige wisselkoerscalculator kunt u Ponden omrekenen naar de Euro of naar andere valuta's zoals Dollar, Kroon of Peso. Voer het aantal ponden in het eerste tabel in en zet dan om in de juiste valuta naar jou keuze.

De Britse Pond staat momenteel erg sterk, dus er is daarom ook veel handel in het staatsobligaties van Engeland omdat de waarde altijd zeer stabiel is en er vaak veel geld mee te verdienen is.

Omrekening euro pond

Bron: nl.exchange-rates.org

 

De Britse Pond wordt in het Verenigd Koningrijk de Pound Sterling genoemd. Met deze munt kan men in heel Groot-Brittanië betalen. Deze valuta wordt ook wel aangeduid als GBP ofwel Great Brittian Pound. 1 Britse pond is 100 pence. Wat de Euro centen voor ons zijn, is de pence voor de Britten.

Ongewone Britse munten

Voor de overgang naar het decimale stelsel hadden de Britten namelijk ook te maken met de volgende munten:

  • De farthing was een kwart penny. Een pond bestond dus uit 960 farthing. Een soort kwart cent maar dan net niet helemaal.
  • De groat was vier pence oftewel 16 farthing of eenderde shilling. De groat werd als munt overigens weinig gebruikt omdat deze voornamelijk op de markt werd gebracht voor kroningen en jubilea.
  • De florin was een eerste poging van de Britten om een decimaal stelsel in te voeren. De florin was een tiende pond waard en dus twee shilling.
  • De crown had een waarde van vijf shilling en was daarmee dus een kwart pond sterling waard.
  • Maar de meest ongewone munt was wel de guinea. De guinea was namelijk 21 shilling waard oftewel een pond en een shilling. Hoewel de guinea ooit (1663) als de gouden munt van een pond was ingevoerd was de munt door fluctuaties in de goudprijs sterk wisselend in waarde. Om een eind te maken aan de fluctuaties in waarde werd de waarde van de guinea in 1717 vastgesteld op 21 shilling. Een besluit waar men hedentendage toch op zijn minst zijn vraagtekens bij zou zetten.
Hans Jaarsma Dinsdag 24 Juni 2014 - 12:29 pm | | koers